Landgoed Clingendael is een bijzondere plek in Den Haag, waar ik zelf inmiddels veel herinneringen heb. Vooral van mooie wandelingen onder het bladerdak van de oude bomen die het park sieren. En van de Japanse tuin die enkele weken per jaar open is voor het publiek. Vlakbij de Japanse tuin is theehuisje IJgenweis waar je kunt lunchen, terwijl kinderen vrolijk rond rennen en spelen. Het is een oase van groen en van rust in de stad. En zo kent Den Haag meer mooie plekjes. Maar Clingendael staat wel bovenaan mijn lijstje van favorieten.
Mijn herinneringen aan Clingendael gaan al best ver terug in de tijd en al voor dat ik in Den Haag ben gaan wonen. Toen ik bezig was met mijn afstudeerscriptie aan de Rijksuniversiteit Groningen over (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ging ik naar Instituut Clingendael voor bron onderzoek. Dit was een tijd dat veel primaire bronnen en wetenschappelijk materiaal, zoals internationale verdragen nog niet gedigitaliseerd waren en zo van het internet geplukt konden worden. En ik kon de informatie die ik nodig had ook niet via de Universiteits Bibliotheek (de UB) aanvragen. Ik moest er echt persoonlijk naar toe. Dus ik ging met de trein vanuit de provinciale stad Groningen naar de “Grote Stad.” En met succes vond ik wat ik zocht. Een ervaring die indruk maakte, alleen al vanwege de omgeving van het Instituut.
Clingendael Instituut ligt midden in het park en via een lange laan met bomen kom je bij de markante witte villa. Het Instituut is een onafhankelijke politieke Denktank en een Academie voor Internationale Betrekkingen.