Het afgelopen jaar ben ik gefascineerd geraakt door water. Het is het blauwe goud, we kunnen niet zonder. Het is de basis van het bestaan : “Op een planeet zonder water is geen leven.” Water is ook in haar verschillende verschijningsvormen, zoals stromend water in de zee, in een rivier of als een waterval esthetisch wonderschoon. Maar water is ook als waterdamp in wolken die voorbij zweven in de lucht, als regendruppels die naar beneden vallen, sneeuwvlokjes die neerdwarrelen of bevroren als een gletsjer, fascinerend mooi.
Voor mij persoonlijk is er niets mooiers als een stromend beekje. Een beekje is niet zo majestueus als de zee of zo wonderbaarlijk als de kristallen in een sneeuwvlokje. Een beekje is wat gewoner. Het is geen plas water of een vijver, ook geen sloot en zeker geen rivier of een meer. Het zit eigenlijk overal een beetje tussenin. Voor mij heeft een beekje iets sereens en is het ietwat sprookjesachtig. Vooral van die stromende beekjes met keien erin waar je overheen kunt lopen of doorheen kunt waden.
Maar in een stad als Den Haag kom je niet zo snel beekjes tegen. Daarom was ik zo blij verrast toen ik de Wadi ontdekte. Maar wat is nu een Wadi? zul je je misschien afvragen. Een wadi is een regen opvangplek. Het is een Arabisch woord en in het Nederlands is het een afkorting voor Water Afvoeren, Draineren en Infiltreren. Dat klinkt een beetje als droge kost. Een wadi is namelijk een water opvangplek die door mensenhanden is gemaakt, met als doel het veilig afvoeren van overtollig water naar de bodem. Wadi’s worden aangelegd vanwege toenemende extreme neerslag en tegelijkertijd meer droogte in de zomertijd. Wanneer het water goed de bodem in kan dalen, dan kan het water ook goed geborgen worden. Dan is er een waterreserve voor de drogere tijden. Maar een wadi in het echt is zeker niet saai. Wanneer een wadi wordt aangelegd, worden inheemse (van oorsprong) Nederlandse planten en bloemen eromheen geplant ten behoeve van de biodiversiteit. Tijdens zonnige droge periodes heb je dan een mooi pad die gesierd wordt door bloemen en planten.
Wanneer het veel regent voor langere tijd, achterelkaar, dan komt de wadi echt tot leven. In het filmpje hieronder is een mooi voorbeeld van een wijkwadi in actie. De wadi verandert in een mooi beekje met groene beplanting eromheen. En in dit geval ligt de regen opvangplek naast een Bejaardencentrum, die de voeten droog houden dankzij de wijkwadi.
Ontwerp van de getoonde Wijkwadi: Zairah Kahn van Blue02, Den Haag.